Reportáž - Lighthouse Cup

2023-09-13 by Jakub Čeřovský

O víkendu se na Máchově jezeře uskutečnila regata s názvem Lighthouse Cup, kterou již tradičně pořádal Yacht Club Doksy. Závod byl vypsán hned pro tři lodní třídy Optimist, Pirát a Star Žádný z Optimistů se do závodu nepřihlásil. Ve zbývajících třídách byla účast velice slušná. Na start se nakonec postavilo 7 Stárů a 16 Pirátů.

Sobotní předpověď slibovala slunečno, teplo a stabilní vítr o síle 2 - 5 m/s a na neděli pak téměř bezvětří. Vzhledem k časové vytíženosti některých posádek ze třídy Star a špatné předpovědi na neděli se již před závodem dohodlo, že se bude závodit pouze v sobotu.

Sobotní předpověď počasí se nakonec potvrdila v prvních dvou rozjížďkách a ve zbývajících dvou vítr dokonce občas zesílil. Rozhodčí komise ukázala cit pro stavbu tratě a protentokrát se oproti standardu podařilo pro trať využít téměř celou plochu jezera.

Nejvyrovnanější rozjížďky předvedlo duo Tomáš Kramář s Bobíkem Zankerem a po zásluze opanovali první příčku. Posádky Andrew Lawson - Jakub Václavík, Jakub Čeřovský - Jonáš Čeřovský a Václav Cintl ml. - Pepa Babický bojovaly do poslední chvíle o druhé až čtvrté místo.   Celkově se nakonec umístily ve výše uvedeném pořadí. Celkem vyrovnané výsledky zaznamenal Ivan Rameš s Kamilem Komárem Záluským a brali páté místo a o 6 a 7 pozici se sváděla bitva mezi posádkami Jirka Fetterle - David Fetterle a Václav Cintl st. s novou posilou na postu kosatníka Martinem Trnavským. Vše nakonec rozhodla opět čtvrtá rozjížďka, která se těsně lépe vyvedla bratrské dvojici  Davidovi s Jirkou.

Sobotní večer se i po náročném dni na vodě vedl v duchu dobrého jídla a pití a také diskusích nejenom o jachtařských zážitcích uplynulého dne.

Třídu Star čeká v tomto roce již pouze jeden závod a to Star Finále na konci října.

Kompletní výsledky ze závodu zde.

Copyright © 2012 - 2024 www.czech-starclass.cz

All rights reserved. Powered by exnet.cz,

App version: 1.0.2