PRAGUE / BOHEMIA FLEET - 2022

2022-11-16 by Jiří Fetterle

V letošním roce slavila naše stárististická flotila: „PRAGUE / BOHEMIA FLEET„ 70 let od svého vzniku".

Pro třídu STAR se v Česku uskutečnilo 8 závodů na Máchově jezeře a dvě velmi významné regaty na Lipně. Na Máchově jezeře byla účast vždy od 5 do 11 lodí. Jen jednou se neodjela ani jedna rozjížďka a to v případě jednodenního závodu STAR Finále, v ostatních případech se vždy minimálně jeden den závodilo. Nováčky mezi stáristy na Máchově jezeře byli Tomáš Pintera s Danem Bartoníkem ze Znojma, které moc rádi uvidíme v další sezoně znovu.

Mezinárodního mistrovství ČR 2022 na Lipně v YC Kovářov se účastnilo 10 lodí, letošním mistrem jsou M.Maier a J. Václavík, stříbro mají T. Kramář a Z. Zanker a bronz vybojovali V. Cint ml. s J. Babickým. Bronzový Václav C. tento závod okomentoval takto: „Mistrovství to bylo vskutku vydařené jak sportovně, tak společensky, a bylo hodno comebacku Stára na Lipno po 22 letech."

O necelý týden později jsme měli tu čest pořádat pro nás nejvýznamnější závod a to Mistrovství 17. districtu. Pro mezinárodní pole 42 jachtařů z Rakouska, Německa, Maďarska, Chorvatska a Česka bylo k dispozici zázemí YC Kovářov za organizace Miloše Lázničky, který tento závod pořádal právě před 22 lety. Na velké ploše Kovářovské zátoky se za 3 dny podařilo odjet 5 rozjížděk za větru od 4 do 11 m/s. Zcela suverénní výkon přinesl vítězství posádce Michael Maier a Jakub Václavík (JK Staré Splavy/JK Česká Lípa). Druzí skončili bratři Marten a Peter Gerebenovi z Maďarska a třetí Rakušané Franz Kloiber a Michael Müller. Děkujeme všem partnerům za jejich podporu, bez které by nebylo možné závod zrealizovat. Ti největší z nich byli Stavebniny DEK, Česká podnikatelská pojišťovna a pivovar Budvar. Skvělou práci a uvážené kroky při přechodu bouřek předvedli rozhodčí Pavel Muroň, René Sehnal, Martin Soušek a Štěpánka Fialová. Velké díky celému týmu Jiřího Kubeše za skvělý catering!

  

Reportáž – sestřih ze závodu na ČT Sport: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10184989915-lodni-sporty/222471291389002/

V zahraničí se naše české posádky účastnili na Attersee Pfingst regaty, kde I. Rameš a Z. Zanker byli z 19 lodí po 4 rozjížďkách pátí. My s bráchou Davidem 7.

Traunsteingams na jezeře Traunsee kde po 3 rozjížďkách v dešti zvítězilo naše české duo M. Maier a J. Václavík, přihlášeno bylo 22 lodí! Kramář a Zanker byli 5. a my s bráchou až 13.

Na podzim na Senatspreis Regatta byli po 4 rozjížďkách bronzoví těsně Kramář a Zanker my s bráchou 4.

Diky našim přátelům ze severu Marko A. Hasche a Flemming Sorensen jsme měli možnost se zúčastnit dlaších mezinárodních regat a tím byla hned na úvodu sezony regata May Way Cupu v Hellerup Sejlklub kde bylo 14 lodí z Dánska Německa a Švédska Po 4 rozjížďkách za čerstvého větru jsme s Flemmingem byli 3.

Velmi zajímavé bylo letošní mistrovství Německa ve Schweriner Yacht-Club kde se zúčastnilo 27 lodí odjelo se 8 rozjížděk ve středním větru a bojovalo se až do konce. M. A. Hasche s D. Fetterlem skončili cekově pátí a my s F. Sorensonem po diskvalifikaci na 9. místě.

 

Mistrovství Evropy v Dánsku v Kongelig Dansk Yachtklub se účastnilo na začátku července 51 posádek z 12 ti zemí včetně USA a Brazílie. Po 6ti rozjížďkách z 5ti dní zvítězila Chorvatská posádka Tonci Stipanovic a Tudor Bilic my s Felmmingem S. jsme skončili 21.

Bohužel kvůli pracovním povinnostem a nemoci jsme se nemohli zúčastnit plánovaného mistrovství Dánska a Rakouska. Ale i tak byla stáristická sezona velmi zajímavá a úspěšná.

V letošním roce jsme na českých i zahraničních vodách získali spoustu cenných zkušeností a zážitků. Na břehu jsme poznali spousty nových přátel. Díky zkušenostem z pořádání Mistrovství 17. districtu víme, jak je v této době náročné uspořádat regatu s dobrou účastí a proto ještě jednou za sezonu 2022 děkuji všem dobrovolným pořadatelům, organizátorům, rozhodčím a fotografům, bez kterých by realizovat regaty nebylo možné.

Za BOHEMIA/PRAGUE FLEET přeji všem krátkou zimu a brzy na viděnou...

Copyright © 2012 - 2024 www.czech-starclass.cz

All rights reserved. Powered by exnet.cz,

App version: 1.0.2