Reportáž - Lighthouse Cup

2022-09-14 by Jakub Čeřovský

O minulém víkendu se na Máchově jezeře uskutečnila regata s názvem Lighthouse Cup, kterou již tradičně pořádá Yacht Club Doksy. Závod byl vypsán hned pro čtyři třídy Optimist, Pirát, Star a Finn. Žádný z finnařů se do závodu nepřihlásil, přesto byla účast v některých třídách více než pěkná. Na start se nakonec postavilo 5 Stárů, 16 Pirátů a 23 Optimistů. Nejen z toho důvodu bylo na straně jezera poblíž Doks poměrně rušno.

Sobotní část závodu se nesla v pekelném tempu způsobeném počtem lodí na malé ploše, stavbou tratě a také pořadím startu jednotlivých lodních tříd. Někteří, zejména mladí závodníci třídy Optimist z toho budou mít divoké sny ještě hodně dlouho.

První rozjížďku, která byla zejména o rychlosti, nejlépe zvládla Terka Šťastná s Pepou Babickým. Prokázala tím, že má obrovský cit pro loď a výborné kormidelnické dovednosti.

Druhá rozjížďka měla podobný charakter jako ta první s tím rozdílem, že se tentokrát jelo na první bojku převážně na pravobok. To zřejmě více vyhovovalo posádce Tomáš Kramář s Bobíkem Zankerem, která s přehledem vyhrála.

Třetí sobotní rozjížďka pak byla z celého dne ta jachtařsky nejpovedenější. Již bylo potřeba i křižovat proti větru a tím to bylo pro posádky i zajímavější. V této rozjížďce se vytáhla posádka Patrik Deutscher s Vítkem Prachalem, kteří měli dlouho zavodní pauzu.

Vzhledem k blížící se bouřce byla sobotní část závodu ukončena a mohlo se jet na břeh. Večerní program byl v duchu grilování a společné, opožděné oslavy narozenin Terky Štastné a Jakuba Čeřovského. Náladu všem zúčastněným i těm, co byli on-line, zvedlo zveřejnění průběžných výsledků, na jejichž účet se vtipkovalo dlouho do noci.

Druhý den předpověď slibovala ještě lepší větrné podmínky než v sobotu, což se skutečně vyplnilo a podmínky v obou dvou rozjížďkách byly pro některé účastníky na hranici možností. Se sílou a nevypočitatelností větru si nakonec v obou dvou rozjížďkách poradila nejlépe posádka Tomáš Kramář a Bobík Zanker. Tím potvrdila svoji dominanci a s přehledem celý závod vyhrála. Na druhém místě se umístila posádka Patrik Deutscher s Vítkem Prachalem, na třetím pak Jakub a Jonáš Čeřovští.

Třídu Star čeká v tomto roce již pouze jeden závod, a to Star Finále na konci října.

Kompletní výsledky ze závodu zde.


Copyright © 2012 - 2024 www.czech-starclass.cz

All rights reserved. Powered by exnet.cz,

App version: 1.0.2