Modrá vlajka Máchova jezera - STAR

2021-09-08 by Jiří Fetterle

O víkendu 4. a 5. září pořádal Jachtklub Staré Splavy závod plachetnic s názvem Modrá vlajka Máchova Jezera, které se účastnili třídy Star, Pirát a Evropa. Ačkoli na tento víkend nabyla pro jachtaře předpověď počasí nijak slibná, sešlo se 7 Stárů, 9 Pirátů a 14 Evrop.

Po plánovaném briefingu vyvěsil hlavní rozhodčí Láďa Martinec AP a odložil tak start 1. rozjížďky. Zhruba po 14. hodině vítr zesílil a byla odstartována 1. rozjížďka za severo-západního větru, který relativně často a nepravidelně pulzoval. Asi každý měl v této rozjížďce svůj vlastní poryv, který jej posunul o něco dál než ostatní, ale taktéž si každý vjel do „díry“ kde vítr nefoukal vůbec. Při druhé rozjížďce vál vítr více ze severu, což bylo pro okruhový jachting spravedlivější. Další rozjíďku se již odjet nepodařilo. Ačkoli vítr nebyl nijak příznivý, počasí bylo nádherně slunečné.

Na neděli byl plánován start na 10:30 hod. veškeré předpovědi počasí slibovali východní vítr. Všichni jsme se sešli na snídani na terase jacht klubu, z které je úžasný pohled na celé jezero, které v tu dobu bylo jako zrcadlo. Zřídka se na hladině objevil poryv větru a tak jsme měli dostatek času na bohatou snídani a mátový čaj od Komára.

Po 12. hodině vítr zesílil a ustálil svůj směr přesně dle předpovědi. Na strat jsme neměli daleko, byl na úrovni skluzavky na pláži. Startovalo se za větru cca 2 - 3m/s který byl v době startu stálý, avšak po 2 kolech začal opět pulzovat a měnit směr. Další rozjížďky již nebyly uskutečněny a tak výsledky jsou následující: Výsledky Star nebo na svazu ČSJ - výsledky

Copyright © 2012 - 2024 www.czech-starclass.cz

All rights reserved. Powered by exnet.cz,

App version: 1.0.2