Mistrovství české flotily

2021-07-22 by Patrik Deutscher

O tomto víkendu, 17. - 18. července 2021, nás čekal na Máchově jezeře závod Mistrovství české flotily (Český Bacardi Cup) pořádaný Jacht klubem Česká Lípa. Předpověď počasí hlásila již od začátku týdne hodně zajímavý vítr na oba víkendové závodní dny. A každý měl v koutku duše jasnou myšlenku, že čím drsnější jachtařské podmínky budou v sobotu, o to více bude večerní párty stát za to.

 V sobotu za příjemného dopoledního počasí se všichni jachtaři sešli u lodí v jachtklubu Staré Splavy a za příjemného navazování stáristické atmosféry si všichni překontrolovali a doladili svoje závodní plachetnice, protože celotýdenní předpověď se nezměnila a naopak zesílila. Při nástupu stáristů bohužel bylo řečeno od hlavního rozhodčího nemilá zpráva, že pro Českolipský kraj je vyhlášen bouřkový stav a tudíž s výjezdem na vodu se ještě raději počká. Naštěstí se všechny blížící bouřky zalekly Máchova jezera, prosvištěly jen okolo a žádná pohroma se neodehrála. Nicméně některé jachtaře natolik svrběly ruce, že se kolem 15h postupně naházely lodě na vodu a šlo se zkusit odjet nějakou rozjížďku. Bohužel po uplynutí 4minut ze startovního času prvního startu se zkušený ředitel závodu Roman Babický rozhodl všechny lodě zahnat na břeh, protože se blížily opravdu hodně černé a už od pohledu nepříjemné mraky. No a to byl ten den konec, co se týče vody, lodí a závodění. Následovala večerní zábava. No a jak už to tak bývá mezi jachtaři, tak se večerní zábava povedla a všichni se bavili až do hodně pozdních hodin.

Neděle nemohla začít jinak než na terase v restauraci v jachtklubu při míchaných vajíčkách, párcích a pomazánkou od Bobika, která probudila všechny, kteří se skamarádili s Bacardi více než jen na chuť pod jazíček. Při vyprávění historek z Bacardi party se na jezeře začínal honit vítr po hladině a s kombinací sluníčka si nedělní ježdění slibovalo silný vítr za perfektních jachtařských podmínek. Za severního směru větru se šlo kolem 10h na vodu s plánovaným startem na 11h. Za severozápadního větru se odjely 4 rozjížky s žádným předčasným startem, což ukazuje na ukázněnost a zkušenost stáristů české flotily. Na vodě byly velice zajímavé jachtařské souboje. I my jsme jeden měli s Petrem Kramářem do cíle, který byl více než ostrý a po neodhadnutí rychlosti vůči vzdálenosti a s vidinou cílové čáry jsem se musel této posádce v cíli omluvit a po právu si vyslechnout pár slov které jsem do té doby neznal. Myslím si, že dnešní 4 rozjížďky za síly stálého větru 6-9m/s a v nárazech i více si všichni užili a teď sedí doma s vytahanýma rukama s dobrým pocitem ze dnešního závodění.

Za naší posátku Paťas/Víťa bychom chtěli všem poděkovat za super víkend u vody s kamarády!  A pro pobavení jsme dnes měli na vodě 2 hlášky. Kdy Víťa při příjezdu na první start mi oznámil, že si zapomněl hodinky, takže to byly starty hodně od oka :D. No a myslím, že to bylo ve 2 rozjížďce po obratu kousek od 1. bojky jsem při pohledu na své nohy u nebe stihl pouze zahlásit ´´Ty vole padám´´ a vypadl jsem z lodě. Pohled Víti, který  se otočil a zjistil, že je na lodi sám byl k nezaplacení ještě, že ty otěže jsou na stáru, tak dlouhé :-D A těm co skončili 4. děkujeme za naše podiové umístění, no a těm dvoum posádkám před námi slibujeme, že se je budeme příště snažit porazit.

Celkové výsledky

Patrik Deutscher a Vítek Prchal, CZE 8298

Foto: Michael Maier

Copyright © 2012 - 2024 www.czech-starclass.cz

All rights reserved. Powered by exnet.cz,

App version: 1.0.2